با سلام امروز در ادامه مبحث پیدایش دستگاه های اسپرسو ساز به اسپرسو سازهای نیرو محرکه پمپی خواهیم پرداخت.در دو قسمت قبلی به پیدایش دستگاه های اسپرسو ساز و همچنین دستگاه اسپرسوساز نیرومحرکه اهرمی (Piston driven ) پرداختیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شود.
اسپرسوسازهای نیرومحرکه پمپی ( pump driven ) : مدل بهبود یافته اسپرسوسازهای نیرو محرکه اهرمی ، دستگاه های پمپی هستند که اولین آن مدل Faema E61 در سال ۱۹۶۱ ساخته شد ؛ که به یک مدل محبوب در قهوه خانه ها تبدیل شده بود .
در این مدل بجای استفاده از نیروی دستی و اهرم ، یک موتور پمپ ؛ نیروی لازم برای گذر آب و دم کردن اسپرسو را تامین می کرد. این مدل دستگاه ها یا بصورت مستقیم به لوله کشی آب وصل میشدند و یا یک مخزن آب اختصاصی داشتند که بصورت دستی در آن آب ریخته می شد .
عموما دستگاه های مدل نیرو محرکه پمپی به چهار نوع دسته بندی میگردند :
- Single boiler ( SB ) ماشین هایی با دیگ بخار تکی
- Single boiler , Dual use ( SB/DU ) ماشین هایی با دیگ بخار تکی با استفاده دو منظوره
- Heat exchanger ( HX ) ماشین هایی با مبدل حرارتی
- Dual boiler ( DB ) ماشین هایی با دو دیگ بخار
- اسپرسوساز های مدل دیگ بخار تکی ( Single boiler ) :
این قهوه ساز ها فقط قسمت عصاره گیری و دم کردن اسپرسو را انجام می دهند و پرتافیلتر و سرگروپ grouphead را دارند ولی نازل بخار ندارند ، به همین خاطر به یک دیگ بخار نیاز دارند . این مدل نسبتا غیر متداول هستند و با لوله نازل بخار ، کاربردی تر هستند .
- اسپرسو ساز های مدل دیگ بخار تکی با استفاده دو منظوره (Single boiler Dual use ) :
برخی اسپرسوساز های خانگی یک دیگ بخار برای گرم کردن آب برای دم کردن قهوه و همچنین جوشاندن آب برای بخاردادن شیر دارند ؛ البته این مدل در یک زمان فقط می تواند یکی از این کارها را انجام بدهد و بین درست کردن اسپرسو و پروسه کف ساختن و بخاردادن شیر ، نیاز به استراحت دارند . و از زمانی که دمای آب برای عصاره گیری اسپرسو ، پایین تر از دمای درست کردن بخار می رسد ، دستگاه نیاز به زمان گرم شدن مجدد دارد . اسپرسوسازهای مدل SB/DU عموما در دسته قهوه سازهای خانگی معمولی و نسبتا ارزان قیمت قرار می گیرند .
- اسپرسوسازهایی با سیستم مبدل حرارتی ( Heat exchanger ) :
این مدل از اسپرسوسازها ، یک دیگ بخار مجزا برای ایجاد بخار دارند و آب مورد نیاز برای درست کردن قهوه از میان یک مبدل حرارتی که گرمای خود را از سیستم بخار می گیرد ، گذر می کند ؛ و بدین ترتیب دمای آب همیشه از دمای بخار کمتر ولی به اندازه کافی داغ خواهد بود تا یک عصاره گیری خوب از قهوه داشته باشیم ، همچنین دمای بخار بدون کاهش خواهد بود .
هنگامی که دمای دستگاه به دمای مناسب رسید ، میتوان چندین شات اسپرسو را بدون استراحت به دستگاه ، تهیه کرد . ولی پس از آن به استراحتی چند ثانیه ای ( از ۴ تا ۱۰ ثانیه ) نیاز است تا دستگاه مجددا بازیابی شود . مدل های گوناگونی از اسپرسوسازهای مدل مبدل حرارتی وجود دارند که در دسته قهوه سازهای متوسط قرار می گیرند. اولین مدل از دستگاه های مدل مبدل حرارتی ؛ مدل Faema E61 در سال ۱۹۶۱ بود .
- اسپرسوساز هایی با دو دیگ بخار ( Dual boiler ) :
برخی از دستگاه های اسپرسوساز که کاربری خانگی و تجاری دارند ؛ دارای دو دیگ بخار مجزا هستند و به آنها ماشین های Dual heater (DH) ( دو گرم کننده ) نیز می گویند . در این مدل ، یک دیگ بخار برای گرم کردن آب و عصاره گیری قهوه دارند و یک دیگ بخار مجزا برای گرما دادن آب و ساختن بخار دارند . این مدل اسپرسوساز ها ، دمای دم کردن و سرعت و عملکرد بخاردهی بهتر و ثابت تری نسبت به بقیه مدل ها دارند و همچنین ابعاد و قیمت بیشتری نیز دارند.
این دستگاه ها عموما در دسته ماشین های رده بالا و گران قیمت قرار میگیرند ، اگرچه برخی از مدل های آن در دسته متوسط قرار گرفته و با دستگاه های مدل مبدل حرارتی تداخل می کنند .
اولین دستگاه اسپرسوساز مدل دو دیگ بخار دار ، دستگاه LA Marzocco GS در سال ۱۹۷۰ بود .