در این مقاله که توسط تیم تخصصی قهوه ملو ترجمه شده است، قصد داریم تا به این موضوع بپردازیم که قهوه عربی چیست و طرز تهیه قهوه عربی را در منزل به شما آموزش دهیم. در ادامه به اهمیت فرهنگی و تاریخچه مختصر از این نوشیدنی محبوب در میان مردم به خصوص اعراب خوهیم پرداخت، پس حتما تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
قهوه عربی چیست؟
قهوه عربی یک روش سنتی برای تهیه قهوه در خاورمیانه است که هر کشور به طور کلی دستور پخت منحصر به فرد خود را دارد. قهوه به عنوان یک روش دم کردن، از دیرباز جنبه جدایی ناپذیر فرهنگ عرب بوده است و نمادی از اصول فرهنگی و مذهبی است که در کشورهای خاورمیانه رایج است.
من در این مقاله با دو متخصص محلی قهوه صحبت کردم تا پیشینه فرهنگی قهوه arabic و همچنین نحوه استفاده از آن را بررسی کنم. ادامه مطلب را بخوانید تا بفهمید آنها به من چه گفتند.
تاریخچه مختصری از قهوه عربی
ترکی آلساگور مالک Flat Wardo، یک کافی شاپ تخصصی در عربستان سعودی است. او توضیح می دهد که «قهوه (qahwa)» یک کلمه کاملا عربی است برای تهیه یک نوشیدنی خاص. قهوه عربی مشابه قهوه ترک تهیه و سرو می شود، اما تفاوت های زیادی بین دو روش دم کردن آن (قهوه ترک و قهوه arabic) وجود دارد.
اصول دم آوری قهوه عربی
قهوه عربی به طور سنتی در یک قهوه جوش سنتی arabic به نام دله دم می شود. و در زمان دم آوری آن قهوه را حدود 20 دقیقه می جوشانند، و در فنجان های مخصوص برای قهوه عربی که فنجان های کوچک بدون دسته، میباشند سرو میگردند.
هنگام ریختن قهوه عربی، ظرف دله بالاتر از فنجال نگه داشته می شود. به طور سنتی، در زمان سرو باید در حالی که مهمانان نشسته اند، فرایند سرو صورت گیرد.
ترکی آلساگور میگوید: میزبانی که مراسم تشریفاتی را آماده میکند، بهطور سنتی این روند را با دقت انجام میدهد. “این به این دلیل است که انجام این مراحل کمک می کند تا مهمانان احساس خوش آمد گویی و راحتی بیشتری داشته باشند.
او همچنین به من میگوید که فرآیند ریختن قهوا در فرهنگ خاورمیانه اهمیت ویژهای دارد. صدای ریختن قهوه در فنجال نشانه آرامش مهمانان است.
اهمیت فرهنگی قهوه عربی
در سال 2015، یونسکو قهوه عربی را به فهرست میراث جهانی فرهنگی ناملموس خود اضافه کرد. اما چرا این روش دم کردن از نظر فرهنگی در کشورهای عربی اهمیت دارد؟
خالد الملا، هماهنگکننده ملی شعبه انجمن قهوه تخصصی امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) است که مقر آن در دبی است. او همچنین متصدی موزه قهوه در منطقه تاریخی الفهیدی بر دبی است، و توضیح می دهد که مراسم قهوه نشانه میهمان نوازی برای مردم با طیفی از پیشینه های اجتماعی و اقتصادی در خاورمیانه است.
او میگوید: «اگرچه فرد صاحب خانه ممکن است چیز ارزشمندی برای ارائه به مهمانان خود نداشته باشد، اما هنوز هم میتواند قهوه arabic سرو کند و این نشانه آن است که مهمان در خانه آنها عزیز و محترم است.
در تعطیلات مذهبی اسلامی، از جمله اعیاد مثل عید سعیده فطر (به استثنای ساعات روزه داری)، تهیه و سرو قهوه عربی میتواند جنبه اجتماعی مهمی از جشنها را داشته باشد. قهوه arabic نیز در مناسبت های خاص مانند عروسی یا جشن تولد سرو می شود.
خالد می افزاید که معمولاً در کشورهای عربی دیده می شود که قهوه توسط دست فروشان خیابانی و سایر مکان های عمومی سرو می شود. او میگوید: «اکنون در مکانهای مختلف از ادارات دولتی گرفته تا هتلهای پنج ستاره و فرودگاه ها ارائه میشود.
با این حال، ترکی آلساگور به من میگوید که به ندرت میتوان قهوه arabic را در کافیشاپ های خاورمیانه پیدا کرد، حتی اگر بیشتر مردم آن را در خانه تهیه کنند. او میگوید که مکانهایی به نام محیله (mohaila) وجود دارد که قهوه و چای عربی سرو میکنند، عمدتاً به عنوان تکثیر مهماننوازی در خانه.
اهمیت دله عربی
از دهه 1970، قهوه جوش دله بر روی واحد پول عربی، به ویژه بر روی سکه درهم امارات متحده عربی چاپ شده است. به طور معمول، دله یک قهوه جوش گرد است که در وسط مخروطی می شود. دسته نازک است تا بتوان به راحتی آن را برداشت و اغلب این قهوه جوش های عربی بر روی خود درب دارند تا قهوه را برای مدت طولانی تری داغ نگه دارد.
قهوه جوش دله معمولاً از جنش برنج یا استیل ضد زنگ ساخته میشود، اما قهوه جوش های های گرانتر را میتوان با روکش طلا یا حتی از خود طلا ساخت.
طراحی دله می تواند متفاوت باشد، اما تا حد زیادی به محل تولید آن بستگی دارد. کشورهایی مانند عراق، کویت، عربستان سعودی، سوریه، قطر، یمن و اتیوپی همگی طرح های منحصر به فرد خود را از قهوه جوش های سنتی دالا دارند.
خالد به من می گوید که در طول این سال ها بیش از 150 مدل دله از کشورهای مختلف جمع آوری کرده است که همه آنها در موزه او برای عموم به نمایش گذاشته شده است. او می افزاید که طرح دله عربی با نشانی قابل مقایسه است، مهرها و پرچم هایی که معمولاً در اروپا و آمریکای شمالی برای شناسایی میراث و اجداد استفاده می شوند.
در زمانهای قبل، دله معمولاً در ابعاد بزرگ تر طراحی میشدند و میتوانستند حتی دو یا سه دیگ در یک زمان دم میکردند. یکی از مدل های دله، برای دم کردن قهوه غلیظ استفاده می شد، در حالی که دیگری حاوی فیلتری بود که از برگ درخت خرما ساخته شده بود و در اطراف دهانه قهوه جوش دله قرار می گیرد تا تفاله های قهوه را فیلتر کند.
تغییرات منطقه ای تهیه قهوه عربی
اعتقاد بر این است که قهوه برای قرن ها در خاورمیانه مصرف شده است. از زمانی که قهوه برای اولین بار به منطقه معرفی شد، قبایلی مانند مردم بادیه نشین کوچ نشین (به زبان عربی بدوی) دانه های بو داده قهوه را به عنوان نوعی مصرف میکردند و دانه ها را می جویدند. برخی از قبایل بادیه نشین هنوز قهوه را به این روش مصرف می کنند.
مورخان تا حد زیادی به این نتیجه رسیده اند که مصرف قهوه در کشور های عربی از قرن هفتم آغاز شد، اما فقط در مقیاس کوچک. تا دهه 1500 بود که مصرف قهوه در خاورمیانه بسیار گسترده تر شد.
تعدادی از تفاوت های منطقه ای از کشوری به کشور دیگر وجود دارد که باید هنگام بحث در مورد قهوه عربی مورد توجه قرار گیرد. افزودن ادویه ها یا طعم دهنده ها رایج است، از جمله هل، گلاب، زنجبیل، میخک و زعفران. با این حال، از آنجایی که زعفران می تواند گران باشد، معمولاً فقط در مواقع خاص به آن اضافه می شود.
خالد توضیح می دهد که افزودن این ادویه ها و طعم دهنده ها به طور کلی به ترجیحات فردی و سنت های خانوادگی بستگی دارد.
میزان روست و بودادگی دانه های قهوه نیز نقش مهمی در قهوه arabic دارد و بسته به کشور می تواند متفاوت باشد.
در امارات متحده عربی، روست قهوه مورد استفاده برای تهیه قهوه arabic دارک (تلخ) بوده و با دارچین و به سبک عربستان سعودی شناخته می شود. قهوه های دارک روست در زمان بو داده شدن میزان حرارت بیشتری را میبنند و در نتیجه طعمی تلخ تر به نسبت قهوه های لایت روست دارا میباشند.
خالد میگوید: «اما در کشورهای عربی جنوب شرقی، پروفیلهای برشته سازی دانه های خام قهوه معمولاً سبکتر هستند و و لایت روست و ملایم میباشند. روست ملایم دانه های قهوه در این منطقه سبب میگردد به دلیل مشخصات برشتگی سبک تری که دانه های قهوه در این منطقه دارند، طعم قهوه عربی در این مناطق، طعم قهوه سنتی عربی را که در امارات و عربستان سرو میگردند را نداشته باشند.
خالد در ادامه میگوید: شما نمیتوانید بگویید که چه چیزی درست یا غلط است. “این همیشه به سلیقه شخصی برمی گردد.”
طرز تهیه قهوه عربی
ترکی آلساگور در مورد دستور پخت قهوه عربی به من می گوید: در ابتدا، او استفاده از دانه های قهوه با روست سبک تر را پیشنهاد می کند، برای شروع او یک فنجان قهوه با سایز آسیاب درشت را انتخاب و اندازه میکند، با این حال، او اضافه می کند که وزن نهایی دم به سلیقه شخصی بستگی دارد. او استفاده از حدود سه فنجان آب برای هر دو تا سه قاشق غذاخوری قهوه را پیشنهاد میکند، اما تاکید میکند که آزمایش نسبتها مهم است.
سپس آب سرد را به ظرف دله خود اضافه می کند و مخلوط را روی حرارت می گذارد تا آب و محتویات درونی دله، به جوش بیاید. به طور معمول، بسته به دمای دم، این کار باید حدود 20 دقیقه انجام شود.
پس از به جوش آمدن ترکی آلساگور ادویه جات را به قهوه اضافه می کند. او به من می گوید که همیشه هل له شده را اضافه می کند، اما چون طعم بسیار قوی دارد، بهتر است هر بار یک قاشق غذاخوری اضافه کنید. به طور سنتی، مقادیر مشابهی از قهوه آسیاب شده و هل به قهوه arabic اضافه می شود، اما ممکن است این مورد با ترجیحات طعمی اکثر مردم نباشد.
ترکی آلساگور همچنین مقدار کمی زعفران، یک قاشق چایخوری میخک و یک یا دو قاشق غذاخوری گلاب را پیشنهاد می کند. سپس مخلوط قهوه بدست آمده را به دله دیگری منتقل می شود که به طور خاص برای ریختن در فنجان های شما استفاده می شود. او اجازه می دهد قهوه حدود پنج دقیقه قبل از سرو استراحت کند.
سرو قهوه عربی
قهوه arabic به طور سنتی با خرما، انجیر یا سایر میوه های خشک سرو می شود که در صورت تلخ بودن قهوه می تواند به شیرین شدن قهوه شما کمک کند. عسل نیز می تواند اضافه شود. برای افرادی که قهوه جوش دله ندارند، قهوه arabic را می توان در قابلمه روی اجاق نیز تهیه کرد. سپس قهوه باید قبل از ریختن در قوری یا سرور دیگر توسط یک صافی ساده فیلتر شود.
در کشورهای عربی، قهوه بسیار بیشتر از یک روش دم کردن است. اهمیت سنتی آن، آن را به یکی از عناصر اصلی فرهنگ خاورمیانه تبدیل کرده است. اما علی رغم ریشه های عمیق آن، فضایی برای نوآوری و آزمایش با این روش دم کردن وجود دارد. در نهایت، این پتانسیل را ایجاد می کند که قاهوا از نظر تئوری در سراسر جهان محبوب تر شود و به طور بالقوه در فرهنگ گسترده تر قهوه نقش ایفا کند.
با تشکر از زمانی که برای مطالعه مقاله ای تحت عنوان قهوه عربی چیست و طرز تهیه آن گذراندید در صورتی که شما نیز دارای تجربه در تهیه این نوشیدنی خاص هستید تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.